Sarajevo, 25. maj 2013. – pleh banda, još uvijek, svira himnu

slika
Caffe bar “Tito”, u Sarajevu, i ove godine je na dan masakra na tuzlanskoj “Kapiji” organizirao zabavu u sjećanje na “Dan mladosti”.

Cinizam, perverzija, totalno odsustvo kontakta sa realnim, bijeg od činjenica – nazovite kako hoćete i kako želite manifestacije koje se u Sarajevu tradicionalno organizuju svakoga 25. maja, u znak sjećanja na „bolja vremena“, na Dan mladosti, na druga Tita. Godinama niko u bh. javnom prostoru nije reagovao na taj besramni čin. Nema sumnje, „Radio Slobodna Evropa“ će emitovati prilog iz sarajevskoga kafića u kojem se, „duže od deceniju, građani bivše Jugoslavije već po tradiciji na Dan mladosti, 25. maja okupljaju u ugostiteljskom objektu simboličnog imena ‚Tito‘ u prijestolnici BiH, Sarajevu.“, a sljedeći prilog početi otprilike ovako: „A, u Tuzli 25. maj je dan kada se njeni građani sjećaju masakra na ‚Kapiji‘, kada je…“

Kao građanin Tuzle, koji je preživio „Kapiju“ 25. maja 1995. godine, svojim očima vidio masakr, kao neko ko jeste ideološki rastao na pjesmama o Titu, partiji, omladini, akciji, teško se otimam dojmu da se stravično stradanje mladosti u Tuzli nije slučajno desilo baš na dan kada se u okrilju jednoga ideološkoga konstrukta slavio – „dan mladosti“. Zvuči srednjevjekovni mračno ovo što sam rekao, no ja se i dalje teško otimam tom dojmu. A, ne smijem ni napisati… Da, ne smijem napisati stihove jedne pjesme slovenačke grupe „Borghesia“, s kraja 80.-ih godina, strah me citirati metaforu koja se doslovno realizirala toga 25. maja 1995. godine u Tuzli. Ta infernala činjenica, ta realizirana metafora, drugarice i drugovi, građani, borci za ljudska prava, mirotvorci, antinacionalisti, ateisti, rajo, sarajevska rajo, „ćaršijska“ rajo, ta realizirana metafora dio je i vaše prošlosti. Bježati od nje, pravo je svakoga od vas. Pokušati je potisnuti sjećanjem na nešto drugo, nemoralno je, gnusno, prljavo… Papanski!

slika
Spomen obilježje stradalima na tuzlanskoj “Kapiji” 25. maja 1995. godine

Sjećati se „dana mladosti“ danas, danas 25. maja, odsustvo je elementarne ljudskosti otjelovljene kroz „nešto“ što je miljeu koji vaskrsava mračne komunističke ublehe nepoznato – empatija. Ublehe poput  „Top liste nadrealista“, koja je, možda, najjasnije pokazivala koliko su Bosanci glup narod, ne samo u vicevima. Smijali smo se skečevima koji su nam doslovno pokazivali šta će nas snaći, što nas je, u konačnici, i snašlo. Nisu „nadrealisti“ bili nikakvi vizionari koji su upozoravali na besmislenost etničkih podjela, svako pametan je vidio kakvo zlo sobom nosi avet klero-nacionalizma, probuđena na Gazimestanu, ali, gle, baš oni koji su najviše stradali u jugoslovenskim ratovima, godinu prije no će početi iskopavati svoje mrtve iz masovnih grobnica, smijali su se, grohotom, forama i fazonima „nadrealista“. Smijeh, zajebancija, i jeste bio osnovni motiv njihova djelovanja. I nije problem u humoru, naravno, problem je u nemaru spram onoga što mračno i stravično jeste. Uzaludni su svi pokušaji da se taj sarajevski projekat digne na višu estetsku i intelektualnu razinu. TLN-ovci su bili samo slika naše svijesti pred sam rat. Umjesto da smo se spremali za oružani sukob, mi smo se zezali i smijali. Ne bih ulazio u teorije zavjere po kojima je TLN projekat velikosrpskih tajnih službi, lično mislim da pretjeruju svi oni koji to misle, ali ne bih se iznenadio kada bi se jednoga dana pojavio neki dokument koji dokazuje istinitost takvih navoda.

slika
Tako mladi…
slika
“Kapija” 26. maja 1995. godine, dan poslije masakra.

Duh nadrealista živi, preciznije rečeno živi su negativni aspekti toga projekta (jer, pretjerano bi bilo reći da TLN nije imao ništa pozitivno). Jedan od ključnih aktera TLN-a, gospodin Boris Šiber, neko je ko danas na „autentičan“ način organizira obilježavanje  Dana mladosti. Organizirao je performans „Kad jaganjci uhitnu na vatrenim linijama u kobasice“. Spomenutog gospodina, između još nekih javnih ličnosti u BiH, imam na Facebook-listi prijatelja, pa mi od njega stiže poziv za događaj. Prenosim ga u cjelosti:

„OBAVIJEST
o odluci OKPDN* za okrug Global Food

Radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima okruga Koševsko Brdo:

25.05.2013. će se obilježiti Dan mladosti urankom na slobodnoj teritoriji Global Food-a u 16:00, uz prigodan dokumentarni program.

 

Performans „Kad jaganjci uhitnu na vatrenim linijama u kobasice“, po recepturi iz bratskog i nesvrstanog Maroka.

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

*OKPDN – organizacioni komitet proslave Dana mladosti”

Zasigurno će se javiti dežurni „intelektualci“, kojima je inače posao da učine sve da se stvari i pojave ne nazovu jasnim imenima, bez obzira što je to tako lahko, i tako jednostavno, i jedino pošteno i korektno, pa će mi prigovoriti odsustvo inteligencije jer, zaboga, nisam razumio da se Šiber visokointelektualno zeza, da on, zapravo, upozorava na besmislenost Dana mladosti ili nečega drugog. Mislim da se Boris Šiber se ne zeza, zbog pozivinice koja mi je stigla mislim da je on samo paradigma „sarajevske raje“, kojoj „nije bitno ko je ko“, šta je šta, koja želi da zaboravi rat, to ludilo za koje su krivi nacionalisti, koja „gleda naprijed“, koja je, je li, raja i koja na svaki argument neusaglašen sa njihovim svjetopogledom nema kontrargument, nego onako, rajinski, odgovori: „De, ba!“ Masakr na tuzlanskoj „Kapiji“, 25. maja 1995. godine, jedna je teška činjenica koja nikome normalnom ne može biti ugodna, ali od koje je, oprostite, nehumano bježati.

Ne vide dežurni „intelektualci“, ne vidi „sarajevska raja“ da će se zlo ponoviti ako nastavi da unapređuje  projekat bijega od činjenica. Svaki bijeg od činjenice, opasan je. Bježalo se od historijskih činjenica, „pravio se novi čovjek“, gradila se nova historija, a sve zarad očuvanja „bratstva i jedinstva“ i Jugoslavije. Znamo kako se sve to raspalo. Šta se danas gradi? Kakva nova ubleha? Ne znam joj ime, samo znam da postoji.

Tužan sam zbog Sarajeva kakvo se prikazuje u javnosti. Budući da znam, donekle, Sarajevo koje se ne vidi u javnosti, volim taj grad, možda i više nego svoj. No, ovo „javno Sarajevo“, uistinu mi se gadi. Kako ono, tako i svako ko se na današnji dan sjeća Dana mladosti.

slika
Narod koji ima ovakvu omladinu dobro treba da se zabrine za svoju budućnost. (Zabava organizirana u kafiću “Tito”, u Sarajevu, povodom obilježavanja “Dana mladosti.)

Danas su „organizacioni komitet proslave Dana mladosti“, raja koja se okupila u kafiću „Tito“, organizatori polaganja cvijeća na spomenike Titu, ona „pleh banda koja svira himnu“ građanima Bosne i Hercegovine opijenim ne religijom, nego sam Bog zna čime, i koja ovoga puta ne dolazi iz Beograda, nego iz Sarajeva. Njena snaga, bez obzira što nije institucionalizirana, nije zanemariva. A, melodija te himne ružnija i otrovnija od turbo-folka.

No, već sutra, 26. maja, zaboravit će se i Dan mladosti i masakr na „Kapiji“. A, to nije dobro. Ne zato što bismo morali stalno živjeti u prošlosti, nego zato što je prećutno odobravanje sjećanja na paganski praznik, iz vremena socijalističke Jugoslavije, u zemlji u kojoj se na taj isti dan desio težak i krvav zločin nad mladim ljudima,  simptom koji upućuje na tešku bolest u kojoj se bosanskohercegovačka nacija nalazi. Mi, zaista, ništa nismo naučili, mi se nimalo nismo promijenili i sasvim je suvislo pitanje da li, uopće, zaslužujemo državu, odnosno da vladamo svojim životima i svojom sudbinom. Možda, zaista, „all roads leads to Imdina.“

slika
Zbog mjera predostrožnosti, sahrana mladih poginulih na “Kapiji” 25. maja 1995. godine u Tuzli organizovana je u kasnim večernjim satima.
Advertisements

One thought on “Sarajevo, 25. maj 2013. – pleh banda, još uvijek, svira himnu

  1. Živio drug Tito!! Dok je on bio banda fašistička sastavljena od četnika , ustaša i balija nisu se mogli vidjet ni na radaru!! Pošten i fin narod je živio sasvim uredu!!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s