Protesti u Sarajevu – pucanj u prazno

Nedavno održani protesti u Sarajevu koji, prema informacijama sa nekolikih portala, nisu završeni, pokazali su realnu sliku stanja svijesti građana Bosne i Hercegovine. Žitelji ove zemlje nemaju razvijenu političku kulturu i nisu savladali gradivo iz parlamentarne demokratije. Njihov opravdan bunt protiv još jednoga u nizu apsurda, zbog kojih tamni oblaci nad Bosnom nikako da se sklone, zloupotrijebljeni su od aktivista ljevičarskih ideologija i kao takvi vjerovatno će ostati pucanj u prazno.

slika

Podsjetimo se šta je dovelo do „dešavanja naroda“ ispred zgrade Parlamenta BiH. Na razini osnovnih označitelja, imamo prilično jasnu situaciju:

Ponašanje predstavnika vlasti u posljednjih najmanje deset godina izaziva opravdano gnušanje kod građana naše zemlje. Kulminaciju je izazvala apsurdna situacija da tek rođena beba, zbog nedonošenja zakona o jedinstvenom matičnom broju građana, ne može dobiti JMBG, a time ni pasoš, a time ni mogućnost da se liječi na nekoj od klinika van BiH, što je, prema procjenama bosanskih ljekara, neophodno. Sasvim legitiman je njihov izlazak pred zgradu Parlamenta BiH, sasvim opravdana njihova „pobuna“. Činjenica da su organizatori demonstracija, koji vješto ne preuzimaju odgovornost za iste, previdjeli da načinom na koji su organizirali proteste krše nekoliko zakona i nanose jasnu štetu ugledu naše zemlje u očima stranaca, ne bi trebala biti korištena u umanjivanju značaja građana koji demonstracijama žele izdejstvovati donošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju. Građani se, dakle, bune protiv vlasti i pozivaju je na odgovornost. Čak imaju i podršku nekoliko samoorganiziranih pojedinaca iz Banja Luke, pa i Beograda. Slika je jansa i precizna. Ali, samo naizgled.

Protesti, demonstracije, naravno, legalno su i legitimno sredstvo izražavanja mišljenja  o aktuelnim političkim zbivanjima, u onoj mjeri u kojoj je legalan i legitiman izlazak na izbore. Međutim, masovan izlazak na ulice bi trebao biti organiziran, mora imati jasne ciljeve, te mora se znati ko je organizator. Posljednje događanje naroda ispred zgrade Skuštine BiH nije imalo organizatora. Bilo je spontano. Ipak, nije teško zaključiti da iza toga spontanoga čina stoje organizacija „Zašto ne“ i njen vođa Darko Brkan, te individua Feđa Štukan, koji je glumac ili konceptualni umjetnik, ili oboje.

I jedan i drugi aktivist imaju prilično jasnu ideološku opredjeljenost ka jugonostalgiji, ateizmu i socijalizmu zbog čega njihova borba za pravednu državu redovno biva obojena neskrivenom netrpeljivošću spram svega što simboliiraju „nacionalističke stranke na vlasti“, a posebno jedna od njih, Stranka demokratske akcije i njen utemeljitelj, pokojni Alija Izetbegović. Shodno tome, njihovo omalovažavanje i vrijeđanje svega što se kalemi za pojavne oblike ideologija etničkih nacionalizama u nas, prije svega religiju, logični su činovi. Feđa Štukan, recimo, javno opsuje Boga, stavlja kondome na prste kipa Isusa Krista i slično. Naravno, pravo na otpor religijskim vrijednostima nikome ne treba biti ugroženo, pa ni Štukanu. Istina, u njegovome antireligijskome diskursu bi se, možda, mogli naći elemtni govora mržnje, ali to je neka druga tema.

Štukan i Brkan su iskoristili emocionalnu napetost do koje je dovela nemogućnost vađenja pasoša za malu bebu, koja je, da bi joj život bio spašen, morala biti odvedena na kliniku van BiH, i organizovali narod koji će, konačno, doći glave „nacionalistima na vlasti“. No, da li su za neusvajanje toga zakona krivi „nacionalisti na vlasti“?

Feđa Štukan i Darko Brkan, lideri suštinskih promjena u BiH poslije kojih će nam svima biti bolje?

Ko prati politička gibanja u zemlji lahko uviđa da je kreator apsurda, koji je zamalo ubio jednu bebu, Stranka nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, koja, podsjetimo, traži da se zakon formuliše tako da se građani registriraju posebno u manjem, a posebno u većem bh. entitetu što, nije teško zaključiti, jeste još jedan korak ka razgradnji Bosne i Hercegovine. Stoga, legitiman i poželjan je otpor probosankih političkih snaga, prije svega bošnjačkih, Dodikovoj intenciji. Dodik, kao simbol netolerantne i antibosanske političke borbe, ne odstupa od svoga cilja i cijeli proces se blokira. Nemamo zakon o JMBG, imamo apsurdnu situaciju u državi, za koju su isključivo odgovrni predstavnici manjeg bh. entiteta, što su oni indirektno i priznali. Naime, iako demonstranti nisu prozivali srpske političare, nego „sve“, izjava Aleksandra Paunović da su demonstracije plod „bošnjačkih političkih partija usmjerene protiv Srba i Republike Srpske“, Dodikovi pozivi MUP-u RS-a da pomogne predstavnicima manjega entiteta zatočenim u zgradi Skupštine BiH i tako dalje, samo su otkrili da su za nedonošenje Zakona o JMBG odgovorni ovi, a ne oni, odnosno nisu odgovorni svi.

Međutim, stavu da nisu odgovorni svi, nego samo srpski političari, može se prigovoriti nedemokratičnost i uskraćivanje prava predstavnicima jedne ideološke ili političke opcije da se bore za ono za što oni misle da se treba boriti. Prigovor bi bio na mjestu. Naime, nije demokratski osporiti pravo Dodiku i ostalima da poduzima zakonom dozvoljene aktivnosti koje vode ka slabljenju svega što, i na simboličkom i praktičnom nivou, Bosnu čini jedinstvenom i stabilnom državom. Naši zakoni dozvoljavaju aktivnosti koje slabe državu, to je, nažalost, naša najgrča čaša žuči. De jure, u prijedlogu da se Zakon o JMBG formuliše u skladu sa Dodikovima željama nema ništa što narušava postojeći Ustav Bosne i Hercegovine. De  facto, znamo da je to još jedan korak ka dezintegraciji naše države.

Ali, ovo nije priča od jučer. Neusvajanje zakona kojima se sprovodi odluka iz Strasbourga u „slučaju Sejdić Finci“, neprovođenje zakona o vojnoj imovini, problemi oko popisa stanovništva, neusvajanje zakona o zabrani fašističkih organizacija, neusvajanje Deklaracije o Srebrenici, samo su neki od pokazatelja da su za apusrde koje u BiH živimo odgovorni predstavnici srpskih političkih predstavnika, kojima nije stalo da građani u BiH imaju bolji život, nego imaju cilj slabljenje države u kojoj živim, institucionalno jačanje i centralizaciju manjega bh. entiteta, odnosno nastavak rata protiv Bosne i Hercegovine dejtonskim ustavom zagarantovanim sredstvima.

S druge strane, pat poziciju koju pravi bosansko-srpska politika vješto koriste ostale stranke da bi se, prije svega, zabavile same sobom i podjelom blagodati koje se kreiraju uplaćivanjem novca poreskih obveznika u državnu kasu. Najveću odgovornost pri tome snosi Zlatko Lagumdžija i njegovi poslušnici iz SDP-a (namjerno ne kažem SDP, jer je ta stranka nemoćna pred svojim vođom), koji je svojom iracionalnom politikom blokirao državu od trenutka kada je raskinuo koaliciju sa SDA. Ne treba smetnuti sa uma da ni SDA-ovo maslo nije za ramazana. Upornim izbjegavanjem dovođenja sposobnih, a ne podobnih (i uglavnom, nesposobnih) kadrova na odgovorne funkcije institucija sistema, ova partija otežava zdravim politikama da urede našu zemlju u skladu sa principa evropske demokratije. Ipak, kada su u pitanju sudbinske odluke za Bosnu i Hercegovinu, Stranci demokratske akcije nema se šta prigovoriti, osim nedovoljne zainteresovanosti za pokretanje strukturalnog međunacionalnoga dijaloga u Bosni i Hercegovine (bez kojega, uzgred budi rečeno, Bosna ne može biti mirna).

slika
Podrška iz Slovenije, okićena simbolima bivše, socijalističke Jugoslavije. Zanimljivi su komentari na Facebook-u ispod nje: “Živjela revolucija drugovi i drugarice moje!”, “Ma kazala sam ja da iza svega što se tamo događa stoji cijela bivša Juga, ima nas puno kojima fali ono što je bilo a smeta nam ovo nezakonje i teror nad narodom koji vlade izvršavaju!!!!:>”, “Samo napred, napokon su ustali ljudi da pregaze neljude!”

Ali, ponašanje demonstranata otkriva njihovu naivnost. Građani koji su opravdano pokazali nezadovoljstvo recentnom vlašću u BiH nemaju pravo na nesposbnost prepoznavanja onih koji su odgovorni za sve apsurde u našoj zemlji, ukoliko žele praviti i napraviti promjene mimo izbora. Naime, nameće se pitanje da li je trebalo podržati proteste iza kojih stoje osobe čija su ideološka opredjeljenja više nego jasna, ako cilj takvih protesta jeste nešto što se tiče svih građana Bosne i Hercegovine? Naravno da se pristalici ovoga ili onoga svjetonazora ne bi trebalo uskratiti pravo da se zanima i bori za prava svih građana, pa i onih koji misle drugačije. To bi čak bilo poželjno. Međutim, kada su posljednji protesti u pitanju, jasna je intencija da se pokaže da su krivi svi na vlasti, a ne ova ili ona politička opcija koja participira u vladanju zemljom, odnosno da se na mala vrata promoviraju ljevičarske ideologije i nametnu kao jedine ispravne.

Bosna je ovih dana podijeljena na tri, ne etnička, nego politička principa. Prvi je još uvijek živi velikosrspski, čiji pijuni stameno stoje u državnim organima Bosne i Hercegovine i čine sve da je onemoguće da se priključi evro-atlantskim integracijama. Drugi je probosanski, čije je mehanizme borbe za državu blokirao lider SDP-a, Zlatko Lagumdžija, a treći princip svih udruženja i pojedinaca koji složenu i kompleksnu situaciju u zemlji koriste zarad promidžbe vlastitih ideoloških načela, a nerijetko i samih sebe. Ovi potonji svjesno ili nesvjesno u funkciji su izjednačavanja „svih strana u sukobu“, bio sukob vojni ili politički, čime zamagljuju pravu istinu, a time i puteve na kojima su razvidna rješenja bosanskohercegovačke postratne krize.

slika
Nekoliko građana Banja Luke je podržalo proteste u Sarajevu, a to je bilo dovoljno da se razvije ljubav prema manjem bh. entitetu koji se u Sarajevu najčešće naziva “genocidnom tvorevinom”.

Podržati ili ne podržati demonstracije? Nije lahko pitanje. „Predugo sve ovo traje“ i svaki izlazak naroda na ulice kao da daje nadu da bi se nešto moglo promijeniti. Međutim, izlaskom na ulice ništa se neće promijeniti. Problem nije u „svim političarima na vlasti“, nego je problem u zakonima ove zemlje ustrojenim tako da je njeni i skriveni i neskriveni protivnici svakoga časa mogu destabilizirati. Te zakone može promijeniti samo onaj ko ih je i donio – međunarodna zajednica, oličena u njenom Visokom predstavniku.

Advertisements

One thought on “Protesti u Sarajevu – pucanj u prazno

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s